Konferencja Wielkanoc – Mięsne święta – Polska Tradycja

26 marca w siedzibie Polskiej Agencji Prasowej odbyła się konferencja prasowa w ramach akcji „Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja” organizowana przez Związek Rzemiosła Polskiego oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP. Akcja ma na celu pokazanie głęboko zakorzenionych polskich, mięsnych tradycji kulinarnych związanych ze Świętami Wielkiej Nocy. Wśród zaproszonych gości pojawili się dyrektor Departamentu Rynków Rolnych w Ministerstwie Rolnictwa Jerzy Dąbrowski, Główny Inspektor Sanitarny Marek Sobkiewicz oraz dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Marzena Trajer. Instytut Biotechnologii i Przemysłu Rolno-Spożywczego reprezentował prof. Dariusz Lisak, a Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu dr Ryszard Kowalski.

 

Zaproszeni eksperci w swoich prezentacjach obalali mity dotyczące negatywnego wpływu spożycia mięsa, głównie wieprzowego, na jakość i długość życia. Badania pokazują, że mięso wieprzowe jest coraz chudsze, a co za tym idzie dużo zdrowsze niż jeszcze kilka lat temu. Niestety mit o tłustej wieprzowinie pozostał. Wśród konsumentów nadal panuje „moda” na drób, głównie za względu na jego niską cenę. W przypadku wołowiny, od dłuższego czasu jej spożycie oscyluje na podobnym poziomie, z uwagi na jej wysoką cenę.

 

Cały sekret smacznych i zdrowych produktów polega na procesie produkcji wyrobów wędliniarskich według tradycyjnych rzemieślniczych receptur. Doskonałym przykładem kunsztu takich produktów jest Kiełbasa biała parzona wielkopolska, która uzyskała unijny certyfikat. 

 

Relacja: LINK

 
Zdjęcia: